luni, 16 august 2010

Nemurirea neamului 3


“Acest neam la marginea celor trei imperii…” citim cam peste tot. Dar oare acest neam care este unul dintre cele mai vechi si pasnice din Europa, chiar se afla la “marginea” imperiilor sau se afla in centrul celor mai importante, toti dorind sa ajunga si sa stapaneasca aceste tinuturi. Citisem intr’o carte mai veche, cronicile unui carturar din secolul XIX, carturar care s’a plimbat prin toata Europa apoi pe drumul matasii spre indepartata China. Stia istoria neamului trac si spunea despre daci ca sunt cei mai intresanti dintre toti tracii. Ajuns prin Tibet si stand acolo ceva mai multi timp (12 ani), a ajuns la o revelatie mai in gluma mai in serios, spunand ca “dac”, cuvantul “dac”, vine de la o imbinare dintre Deus – Zeu si Chi – Energia vitala a omului. Deus este un termen latin, dar “dac” a fost spus de catre romani, poporul dac denumindu’se “lup alb”. Si ne intoarcem la lup si la dragon, stindardul dac, sub care s’a scris istorie din Persia pana in Bretania, lupul si dragonul care au facut ravagii inca din cele mai vechi timpuri. Lupul a fost cel care a fost adulat de catre popoarele nordice si care are o adevarata semnificatie simbolica in special in era elfilor iar dragonul are o poveste pe care o gasim prin  toata lumea. Dragonul ca si lupul a fost si el present in mitologie, chiar si in cea romaneasca. Oare povestiile cu balauri nu sunt dragonii? Curios este faptul ca nici o poveste cu dragoni/balauri din orice mitologie, animalul nu moare in lupta cu omul, ci este supus. Pare’se ca doar Biserica a reusit performanta sa ucida ceea ce istoria a tinut mii de ani. In orice reprezentare grafica cu daci, omul era insotit de un animal in departare, de un lup iar daca privim cu atentie desenul pe hartie sau piatra putem observa ca si dacul este desenat precum un dragon. Poate ca merg eu un pic prea departe, dar urmati cu atentie cartile de istorie. Urmariti cu atentie oamenii simpli, taranii care au o legatura cu Pamantul si padurea lor draga si cu animalele din ea. Taranul nu vaneaza lupul si nu cauta sa’l omoare, pentru ca lupul are o semnificatie aparte. Chiar si la mine in sat, despre lup se vorbeste oarecum temator si in soapta. Lupul si Dragonul, aceste doua entitati spirituale care au dominat batranul continent timp de zeci de secole, acum sunt uitate si lasate sa se prafuiasca. Lupul si Dragonul pare’se ca au plecat din acest spatiu iar apoi s’au raspandit in toata lumea, dacii purtand semnul lor peste tot, netemandu’se de nimeni si de nimic, credinta in lumea spirituala fiind net superioara multor popoare din Europa. Sub stindardul nostru stramosesc s’a scris istorie si’au curs sute de pagini de istorie. Sub stindardul dac s’a aparat Europa si lumea crestina, sub stindardul dac s’au luptat templierii si teutonii, sub stindardul dac s’a dus o lupta contra islamismului medieval. Totul sub stindardul dac!

Pace Lumina Iubire

3 comentarii:

Unknown spunea...

protocronism de la mama lui,recte made in mos andrei:)

In primu rand caracteristica de a fi "pasnic"e perceputa a fi o calitate doar in viziunea "politically correct"a sec.20 in care agresorul este(macar formal) condamnat de comunitatea internationala.Iar in Romania, teoria a facut multi purici pe vremea lu Ceasca,pe cand promova dezarmarea,pacea mondiala(aia cantata la Cenaclu:)si sfarsitu armelor nucleare.
De fapt,in istorie marii castigatori au fost aia care au pornit la cuceriri,care au fondat imperii,care au castigat mari batalii,care nu au fost niste molai lenesi, niste amarati care zac haituiti prin paduri in semisalbaticie vreme de secole. Ca altfel n-ar mai fi stat in istorie Cezar,Alexandru cel Mare, Baiazid,Soliman,Elisabeta samd ci umilii si uneori nestiutii lor infranti.
Cliseul alalalt cu "pe cand noi aparam crestinatatea,aia ridicau catedrale in apus"il lasam pt.alta data:P
Observatia pare interesanta in privinta lupului si a dragonului dar mai ii cale lunga pana a fi luptat toti sub drapelu "nostru" da capo al fine.Mai scormone dupa niste chestii de astea de heraldica ca de altfel sunt tare interesante. Si intr-adevar,desigur,au legatura cu mitologia si cu obiceiurile zilnice ale oamenilor dar observatia cu dacii cred ca poate fi cel mult o coincidenta ca nu exista cred nici un indiciu care sa zica ca din partile astea o pornit mitologia dragonilor si motivul lupului.

leul care tace spunea...

Din contra batrane, din contra.
1. pasnic este cel care tine sabia in teaca. Daca Cezar, Napoleon, Ben Laden (ca sa'i luam din epoci diferite) ar fi tinut sabia in teaca nu s'ar fi ajuns la diverse razboie absolut inutile si aberante. Ca unii si'au luat'o in freza si ca unii nu este partea a doua. Dar sa stii ca Cezar s'a luptat cu Pompei, al doilea fiind ajutat de Burebista, Napoleon si'a frant singur gatu', tatal lui Alexandru al Mare si'a luat'o in freza intr'un mod original de tracii din Moesia Superioara.. Ideea e ca daca nu ar fi fost baietii din cancelarii nu s'ar fi auzit si amplificat atat de mult renumele multora. Cati stiu ca Darius a fost batut mar in Dobrogea? Cati stiu ca Mihai Viteazul nu prea a invins la Calugareni si ca nu prea si'a dorit unirea? Mai nimeni.
2."pe cand noi aparam crestinatea, aia ridicau catedrale in apus" - bah, de bine de rau, cam asa s'a'ntamplat. Noi am stat pe'aici ca prostii si am zis STOP. Dar nu din motive de "vai Doamne, noi aparam Crucea" ci din motive politice si aliante.
3. Da, sa stii ca nu as fi scris daca nu eram sigur de niste lucruri. Plus ca nu eu sunt cel care afirma ca "sub stindardul dac s'a scris istorie din Persia pana in Bretania", ci cel mai mare institut de studiere a drapelelor si steagurilor. Iar daca baetii aia care n'au ce face altceva decat sa studieze de ce steagu meu e roshu galben albastru au zis asta, asa o fi. Oricum, ca fapt divers cam de'aici a plecat istoria lupului. Dragonul ar fi existat dinaintea lupului, el fiind tatal tuturor lupilor. Ma rog.., chestii de filosofii si de interpretari.
4. N'am scris posturile astea ca sa preslavesc neamul, ci ca pura informatie.

Salutari si s'auzim numai de bine!

Anonim spunea...

Daca reusim sa deslusim in vechile scrierii silegende realizam ,ca intradevar povestile cu balauri sunt foarte bine descrisi acesti balauri care scuipa foc pe narii ,sunt de fapt aceste fiinte mitologice numiti Dragoni, si sa nu uitam de neamul dragonestilor ,sau de o anumita sarbatoare numita in popor dragaica ,sunt multe de deslusit sau de descifrat .....