duminică, 7 februarie 2010

Buddismul



Continui posturile dedicate religiilor, cu cel despre aceasta religie filosofica. Budismul actual a luat nastere dupa ce un baiat pe numele de Gautama Siddhartha ( Buddha Shakyamuni ) a ajuns Buddha, care nu este un nume ci un titlu. Buddha inseamna iluminat sau cel iluminat. Cine vrea istoria lui o gaseste pe siteuri. Trebuie mentionat faptul ca omul pe care noi si ei si toti il considera Buddha, si cand se refera la Buddha se refera la mr. Gautama, nu a fost singurul, nu a fost primul si nici ultimul, dar conform invatatilor religiei brahmanice, el a fost cel mai bun si cel mai mare Buddha.

Buddismul alaturi de hinduism si de jainism face parte din religia dharmica, o filosofie mai bine spus, in care viata capata un nou sens si are o alta infatisare si o alta intelepciune. Hmm, daca am putea sa combinam filosofia asiatica referitoare la viata cu doctrina islamo-crestina, cred ca ar iesi cea mai buna forma de religie, de Coran. Am intelege, asa cum a zis si  Gautama Siddhartha inainte sa moara, ca orice se naste trebuie sa si moara, am intelege deplinatatea Universului si Moartea, am intelege toate lucrurile bune care se intampla in jurul nostru, si de ce ni se intampla. Din pacate nu se intampla asa, din pacate nu o sa se intample asta, poate doar noi, in mintea noastra sa constientizam ca e bine sa ai credinta, si sa ai grija de Trupul tau, pentru ca este templul pe care tu il slujesti toata viata si de care trebuie sa ai grija sa nu'l intini si sa fie crapat.

Buddismul este divizat in mai multe grupari religioase pentru ca spre deosebire de religiile monoteiste europene si din orientul apropiat si mijlociu, buddismul ca si celelalte religii dharmice nu au o carte, nu au o lucrare si un crez bine definit, religiile dharmice lasand Omul sa se trezeasca din somnul ignorantei si sa devina un iluminat (un buddha!). Nu interzice alti zei, nu interzice alte dogme si alte credinte, nu sugereaza unicitatea zeitatii, ci lasa la atitudinea noastra sa dezvoltam aceasta latura spirituala spre un alt nivel, cunoscand ideea de karma si de chackre. Prin buddism vei intelege si vei invata sa accepti ideea de samsara (reincarnare) si sa crezi in ea, prin buddism vei invata si vei intelege ca tot ceea ce se intampla in jurul tau se intampla cu un scop, fiind influentat de karma.


Pace Lumina Iubire va doresc, frati masoni!

3 comentarii:

Sasha Fierce spunea...

Samsara e o povara, ea fiind o pedeapsa. Daca intr-o viata te reincarnezi inseamna ca in viata anterioara nu ti-ai indeplinit misiunea si, astfel, esti pedepsit sa o iei de la capat. Si in functie de pacatele tale anterioare, mai mici sau mai mari, te vei reincarna intr-o forma mai dezvoltata sau nu de viata...ceea ce mi se pare absolut normal. Adica treci prin viata asta, te calesti pentru ca spiritul tau sa fie intr-adevar pur.

leul care tace spunea...

Nu stiu exact daca este neaparat o povovara. Conform gandirii asiatice, ciclul vietii se desfasoara in noua cercuri, iar tu ca spirit trebuie sa gasesti nirvana pentru a nu ramane blocat aici.

Sasha Fierce spunea...

Este o povara...am avut de facut doua proiecte la istoria religiilor despre budism.