marți, 2 februarie 2010

Crestinismul



Una dintre cele mai importante religii ale planetei, Crestinismul actual a luat nastere conform traditiei dupa Iisus Hristos, care a propovaduit religia monoteista a Dumnezeului bun si iubitor, venind sa imbunatateasca invataturile lui Moise. Crestinismul ca religie are mai multe directii (catolica, ortodoxa si protestanta) tocmai pentru a acoperi si pentru a'i face pe oameni sa inteleaga mai bine ideea crestinismului. Cu o vechime de peste 5000 de ani, ideea de crestinism a incercat sa propovaduiasca iubirea fata de o singura zeitate, ulterior fata de TOT. Unitatea de propovaduire a curentului crestin este Biserica iar cartea dupa care se ghideaza este Sfanta Scriptura sau Biblia.

In inceputurile ideii de crestinism, oamenii din dinastia Moise aveau un singur zeu la care se rugau, Iahve, care asa cum am mai spus in posturile anterioare, era un demiurg de rang mediu, un zeu razbunator (Sodoma si Gomora, marele potop) si care o singura data a reusit sa inteleaga notiunea de greseala a fapturii sale cele mai de pret si'a facut un legamant (dupa potop, curcubeul, legatura Cerului cu Pamantul). Daca in vremea lui Moise si pana la Iisus, Iahve promitea poporului sau ales viata frumoasa in Tara Sfanta, Pamantului Fagaduintei, si toata actiunea Vechiului Testament se bazeaza pe acest pelerinaj si pe acest drum spre alchimia suprema, dupa Iisus totul se schimba. Odata cu invataturile lui Ioan Botezatorul, inainte mergatorul lui Iisus, si cu Fiul Omului notiunea de Dumnezeu a capatat alta forma. Faptul ca Iisus a venit si a spus ca a venit pe aceasta lume pentru a imbunatati doctrina lui Moise si pentru a propovadui Pacea si Iubirea fata de TOT, a dus la scindarea evreilor, unii alegand doctrina lui Iisus, altii ramanand la cea lui Moise (de unde a iesit iudaismul). Crestinismul asa cum il cunoastem azi este opera lui Iisus si a apostolilor si mucenicilor, apoi a imparatiilor, regiilor si a patriarhilor. Ultimele 3 categorii au indepartat poporul de la invataturile adevarate ale apostolilor, incercand sa domine lumea intr'un stil patriarhat denigrand astfel matriarhatul (propovaduit de Fecioara si de Maria Magdalena) prin scoaterea femeii din invataturi sau chiar prin arderi pe rug. Ulterior tot acesti "mari invatati" au ucis in numele celui care instiga la pace si calm, utilizand sabia pe post de crucifix. Religia crestina pe care noi o cunoastem azi este total diferita de ceea ce s'a vrut initial a fi. In anul de gratie 1054 s'a produs si Marea Schisma, care a scindat Biserica lui Iisus in doua parti, cea catolica - avida de bani si de putere, si cea ortodoxa - care se pare ca este cea mai apropiata de ideea de pace a lui Iisus Hristos si a Tatalui Ceresc.

In crestinism avem cea mai echilibrata triada: Tatal, Fiul, Sfantul Duh. Tatal este Creatorul Suprem, este cel care a facut Cerul si Pamantul, Apa si Aerul, este cel care da viata dar o si ia, este cel care poate sa ierte orice daca recunosti. Tatal a luat forma trupeasca si s'a aratat omului o singura data (conform VT) lui Avraam, alaturi de celelalte doua elemente din Triada. Fiul este forma trupeasca a lui Dumnezeu, Tatal si Fiul fiind defapt aceeasi persoana si acelasi spirit, plin de intelepciune si de energie vitala , cel care da viata si o si ia. Sfantul Duh este este elementul de echilibru, el venind sa intareasca tipologia ideii de monoteism, chiar daca ne inchinam folosind cele 3 elemente.

- va urma -

Pace Lumina Iubire

8 comentarii:

Sasha Fierce spunea...

Da, în sfârşit cineva care recunoaşte natura patriarhală a creştinismului şi care susţine că actualul creştinism nu e ceea ce s-a dorit la început...Totuşi, aş spune că Biserica Ortodoxă nu e cea mai apropiată de "adevăratele" învăţături ale lui Hristos, ci cea mai bleagă, dat fiind faptul că e la fel de conservatoare cum era şi în vechime, spre deosebire de Biserica Catolică care, cu toată aviditatea ei către bani, a reuşit să fie mai deschisă către oameni...

leul care tace spunea...

Da, Biserica Catolica este mai deschisa si mai "in moda" tocmai din punct de vedere financiar, ea bazandu'se foarte mult pe cotizatia anuala (destul de mare) a enoriasilor. Cat despre ortodoxism, nu o spun eu, ci altii mult mai invati despre mine. De exemplu, acea "lumina vie" care face ca lumanarile sa fie aprinse de Pastele ortodox.

Sasha Fierce spunea...

Riiiiight...."Lumină vie" my ass...ups

leul care tace spunea...

Pai si cum ai vrea sa'i spun? In orice caz, este ceva, o acumulare de lumina care coboara in noaptea de Paste si aprinde toate fitilele de la lumanari. De'aici si ideea de "veniti si luati lumina". Sunt multe lucruri pe care reliagia crestina, in special cea ortodoxa, are in plus in dauna celorlalte religii sau facturi. Aceste miracole sau aceste aparitii stranii oarecum se intampla cu preponderenta in religia crestin ortodoxa: aparitii ale Fecioarei (in special, pentru ca este mai legata de Pamant decat celelalte entitati sfinte), a lui Iisus, a Crucii.. Fundul tau, desi nu'l cunosc, refuz sa cred ca emana lumina :))

Sasha Fierce spunea...

"Fundul tau, desi nu'l cunosc, refuz sa cred ca emana lumina :))" Somebody stop me, ca nu mai pot, mor de ras....

Revenind...Consider ca cei care au vedenii cu chipul lui iisus intr-o paine sau intr-un hotdog sau intr-un trunchi de copaca au motive serioase sa treaca pe la psiholog...C'mon, cum sa vezi fete de oameni in paine? (a fost un caz, deci nu aiuresc)...

leul care tace spunea...

Da, si lui Moise i'a vorbit un arbust in flacari (Ard in flacari...) deci nu incerca sa indepartezi de tine astfel de "mesaje" pentru ca ele te pot ajuta sa te inalti, sa ajungi mai sus. Poti sa'ti zic, ca fapt divers, ca am vazut astfel de aparitii (atentie, vorbesc la plural) intr'o singura zi. SI eram mic, nu terminasem generala. Se stie faptul ca oamenii cu cat sunt mai copii cu-atat ei sunt mai puri si prin urmare mai aproape de Dumnezeu ("lasati copiii sa vina la mine"). Nu consider ca tre sa faci un drum pe la nenea pisihiatru daca vezi o cruce sau o fecioara prin paine sau pe cer, nu trebuie sa te consideri nebun. Poti sa'ti spui o rugaciune... si sa'ti vezi de treaba mai departe. Da, nici eu nu'i inteleg pe aia care cad in extremism.

TheOnly spunea...

Buna,am citit aceasta postare,si gasesc aceasta tema ca fiind foarte captivanta,religia..Crestinismul ca idee contine o esenta culeasa din majoritatea religiilor,doar ca am impresia ca prea multe manuscrise au fost ascunse sau interpretate gresit..Nu Crestinismul este problema,ci Biserica..o unealta de manipulare a populatiei,tinand cont de trecutul Bisericii,cand in trecut se vindeau asa zisele"Indulgente"pentru iertarea pacatelor,(la catolici)si alte unelte de mustrare a constiintei,inducand teama si confuzie;Eu zic ca,Crestinismul a pierdut esenta meditatiei,si a ritualurilor,precum si adeptii,enoriasi care se prezinta la biserica mai mult din obligatia sau gandul ca sunt crestini..

leul care tace spunea...

Asa cum ii spun si mamei mele, nu conteaza daca te duci o data sau de o mie de ori la Biserica sa te rogi, conteaza sa o faci, si sa simti cu adevarat ca o faci. Mersul la Biserica este o forma foarte puternica de dialog cu Dumnezeu, dar acest dialog poti sa'l faci oriunde si oricand, pentru ca El este langa si in tine. Cat despre Biserica, forma administrativa, este o hotie mare, este forma prin care unii oameni asemeni lui Caiafa controleaza masele de oameni. Ca si forma administrativa Biserica nu este ceea ce ar fi trebuit sa fie.