luni, 15 februarie 2010

Jainismul



Inchei calupul de posturi dedicate religiei, din seria Pentru Fratele si Sora mea, o serie care imi place enorm. Inchei cu aceasta ultima religie dharmica, cea mai vechea si cea mai filosofica. Nu pot sa scriu foarte multe pentru ca v'as plictisi, mi'a trebuit o saptamana ca sa recitesc principii si scrieri jainiste.

Jain Dharma, religia din India antica a fost facuta de 20 de cuceritori de'a lungul timpului iar ultimul dintre ei, Mahavira este considerat de foarte multi ca fiind fondatorul jainismului modern. Impreuna cu scoala budista, jainismul formeaza un foarte frumos si foarte bine gandit curent eterodox, care impreuna cu gandirea si scoala hindusa care este o scoala de profil ortodox, formeaza un perfect echilibru intre religie si doctrina/dogma pe de'o parte si filosofie de viata de alta parte. Aceasta osmoza perfecta a dus la ridicarea in rang a jainismului si a idee de viata. Viata a fost transformata in religie, religia in filosofie, omul in constiinta, constiinta in spirit, spiritul lasat liber. Filozofia jainista se poate rezuma la independenta si egalitate spirituala intre toate formele de viata si la o non-violenta, iar autocontrolul duce la autocunoasterea Omului ca un intreg dintre materie si spirit, supremul final fiind integrarea spiritului in Mama-Natura si scapandu'l de karma si de ciclul istovitor al samsarei. 

Nu pot sa scriu mai multe despre aceasta religie. Doctrina si filosofia ei este atat de bogata in intelepciunea Vietii si a Omului, axandu'se mai mult pe ideea de Spirit si de eliberarea acestuia din materia asta bruta (corp) pentru a se integra in cea care alimeneteaza corpul, in cea din care conform Bibliei s'a nascut, in cea pe care noi acum o omoram, incet dar foarte sigur. Cu ocazia asta trag un serios semnal de alarma prin faptul ca Pamantul sufera ingrozitor! Nu'l mai intinati, pentru ca in el ne intoarcem si din el renastem!

Pace Lumina Iubire va doresc!

Niciun comentariu: