miercuri, 3 februarie 2010

Iudaismul





Principala religie monoteista din care s'a format crestinismul si apoi islamismul. Numele de iudaism nu vine de la apostolul Iuda, asa cum deseori am auzit, ci de la regatul Iuda, unul dintre descendentii celui de'al patrulea fiu a patriarhului Iacob. Iudeicii (sunt perciunatii aia pe care'i vedeti pe la Zidul Plangerii ca dau din cap in ritm de hip-hop, n'am inteles exact de ce) au un singur Dumnezeu, pe Dumnezeul lui Moise si un singur mare profet, Moise. Centrul lor de adunare a fost Marele Templu al lui Solomon iar cartile sfinte dupa care se adreseaza masei sunt Tanahul si Talmudul (adica Tora scrisa si cea orala). Este religia evreilor de pretudinteni, iudaismul luand nastere o data cu legamantul facut intre Dumnezeu si Abraham, in momentul in care Triada Sfanta coboara din Ceruri pentru a face acest.. ?"pact/tratat"?.
Dumnezeul lor, Iahve, este Dumnezeul care apare in Vechiul Testament si instiga la razboi si la ura. Daca aveti posibilitatea si curiozitatea sa cititi Biblia, veti putea observa cu usurinta cum Dumnezeul lui Abraham si Moise isi trimite poporul si'l invata cum sa lupte si cum sa cucereasca. Acest Dumnezeu a dus la schimbarea cursului istoriei si el este cel care a exterminat (biblic vorbind) omenirea. Cat despre Moise, cu totii stim povestea fiului vitreg a lui Ramses, care a descoperit ca are de condus o natiune de oameni saraci departe de frumusetile Egiptului, spre tinutul Sfant, fagaduit de Dumnezeu. Ca fapt divers, Moise nu a reusit sa traiasca nici macar 1 ora in acest Pamant Sfant, omorat fiind de catre Dumnezeu pentru ca'i gresise, dar ii permisese, ca o ultima dorinta, sa'si vada tinutul de pe o stanca. La un astfel de Dumnezeu se roaga acei perciunati. Nu ma intelegeti gresit, n'am nimic cu ei sau cu religia lor, dar mi se pare un pic deplasat sa te rogi unui zeu care nenoroceste alti oameni doar pentru ca nu cred in El. Parerea mea! Templul lui Solomon este o adevarata opera de arta, spunandu'se ca atat primul templu cat si al doilea ar fi fost o "poarta" spre o alta dimensiune, putandu'se astfel interactiona cu fiinte si cu entitati care nu apartin de aceasta lume. Asemeni unui Stargate (serialul difuzat la TV) acest loc a fost plin de misticism multi ani, a fost un loc in care marele rege Solomon a slujit si s'a'nchinat acestui Iahve, comunicand chiar cu el, scriindu'i psalmi. Religia iudaica, o religie monoteista are ca material de invatare Biblia ebraica sau Tanahul explicate mai apoi (pentru publicul larg as zice) in Talmud iar pentru a te putea converti in aceasta religie trebuie sa fi neaparat circumcis si sa aderi la traditia evreiasca.

- va urma - 
Pace Lumina Iubire

4 comentarii:

Oana (din bucate) spunea...

Ma gandeam ca mai e o caracteristica f pregnanta a Dzeului iudaic in tot vechiul testament, una care influenteaza mai degraba poporul iudaic decat pe cei din afara lui
Si anume ca Iahve a fost intotdeauna alaturi de poporului lui
L-a trecut prin pustie (chiar daca in 40 de ani, pentru ca aia nu l-au ascultat de la inceput), i-a dat mancare atunci cand a cerut si i-a oferit ingaduinta atunci cand acesta era cerut prin mesageri (fie Moise, fie alti profeti mici care au urmat dupa instalarea in taramul canaanului)
Parerea mea e ca iudaismul nu e intemeiat pe ideea unui Dumnezeu care nenoroceste alti oameni doar pentru ca nu cred in El, ci pentru ca un iudeu vede in sine insusi un reprezentant al Poporului Ales
care popor a fost sunt ocrotirea Dumnezeului (intr-un sistem chiar daca uneori ciudat, in sensul in care Dumnezeu i-a pedepsit, si nu o data, pentru neascultare)
Pana la urma e un Dumnezeu care e prezent perpetuu in viata iudeului, in cele mai variate forme (si aici ma refer atat la povestea cu moise si cum erau ei hraniti prin desert si cum a fost separata marea rosie, dar si la povesti mai simple..gen povestea lui daniel, sau a lui samuel sau a unui intreg sir de profeti ce au aparut in timp ce iudeii redevenisera sclavi in babilon)
Ultima chestie care mi-a trecut prin cap e ca in carte Iosua se gasesc cele mai faine fagaduinte pentru poporul iudeu din parte Dumnezeului sau (fagaduinte si profetii, cum ar fi venire lui Isus, dar asta e deja alta poveste)...si poate tocmai asta e impactul mai mare pe care il are Iahve in viata iudaismului...
Impactului unui Dumnezeu care hraneste constant egoul poporului sau, care popor uita cat de razbunator si rau poate fi acest Dumnezeu, si se cufunda in zeci de practici traditionaliste si zeci de reguli asteptand implinirea unor fagaduinte care, de fapt, nu se pot implini...pentru simplu motiv ca ei au inlocuit conceptul de ascultare cu cel de ceremonie (vezi Talmudul - ca set de reglementari, care e mai influent decat Tora - ca set de principii)

Sasha Fierce spunea...

exact...(oau, eşti prima persoană din câte am văzut eu care a scris atât de mult într-un comentariu pe un blog)
Exact, Stargate, comunicare cu zeii, cu ZEII, nu cu Dumnezeu, cu cei vechi, care au creat Pământul, comunicare cu extratereştrii....exact...exact... (nu are sens comentariul meu, nu-i aşa?)

leul care tace spunea...

:)) Imi comenteaza postul doua Oane :)) Misto ;):D
Shalimar, raspunsul tau intradevar nu este unul foarte bun, sincer ma asteptam la mai mult de la tine, dar probabil esti obosita. Si da, ideea ca templul lui Solomon a fost un loc in care initiatii intrau intr'o comunicare cu entitatile spirituale dintr'o alta dimensiune este foarte adevarata si sunt scrieri referitoare la asta. De'asta a si fost distrus, iar ulterior organizatii mai mult sau mai putin secrete au incercat sa'l reproduca in cel mai mic detaliu. Sper sa dezvolti ideea de SG :D

leul care tace spunea...

Oana (din bucate), draga Shalimar scrie tot timpul mult. FOOOOOARTE mult si atunci cand incepe sa vorbeasca trebuie sa te verifici ca ai sticla plina sau halba sau ceasca sau ce vrei tu si vezica goala. :)) Sunt rau! >:)
Oana, ar fi fost un adevarat nonsens ca iudaismul sa se intemeieze pe un Dumnezeu rau, adica sa se stie faptul ca este un Dumnezeu rau si gata! punem de'o religie nesimtita. Buna, dar nesimtita! Faptul ca iudeii si religia lor este una pe principii arhaice si stravechi, chiar razbunatoare este elocventa in ultima ei parte, in care Iisus nu este recunoscut ca Mesia. Ei nu'l recunosc pe Iisus ca pe Mesia
(cel putin o factura iudeica), asteptandu'l in continuare, pentru ca in perceptia lor Mesia trebuie sa vina cu un Hummer si cu un AG, eventual cu un Kalash si care sa refaca statul iudeic asa cum el il doresc. Si uita'te si in prezent, daca e s'o luam karmic, situatia din Orientul apropiat este una tensionata si asa a fost mereu. De ce? Pentru ca acest demiurg Iahve, atat de idolatrizat de ei, le'a promis marea cu sarea, si ei considera acum ca acel pamant este a lor si numai a lor. Ei vor un Mesia care sa imparta in stanga si in dreapta cu sabia lui (de lord Sith, asta ca sa mai amuzam putin discutia). Totul prin calea armelor. Ori Mesia de factura crestina a spus ca a venit pe aceasta lume nu pentru a sterge invataturile lui Moise ci pentru a le imbunatati. Acest Iahve i'a scos de sub tutela Egiptului si i'a bagat in gura babilonului si a filistienilor. I'a plimbat 40 de ani prin desert, pe calea lunga, a distrus doua orase, a distrus un Pamant, totul ca sa'si arate el puterea si sa'i sperie pe oameni, oameni care sunt facuti dupa chipul si asemanarea Lui. Si asa si este. Uita'te, un zeu care spune ca trebuie sa distrugi ca sa recladesti i'a influentat atat de puternic pe oamenii astia incat se bat ca niste primitivi de'atea secole. Ai dreptate, Iahve este in ei, el este ocrotitorul lor, iar ei sunt Poporul Ales. Acest Iahve l'as asemui cu o combinatie intre Zeus si Ares.Sunt de'a dreptul uimit de raspunsul tau, intr'un sens bun, si sper sa imi vii acum cu contra argumente.
In alta ordine de idei, cred ca am sa merg la sinagoga de langa mine sa port o discutie cu rabinul.