sâmbătă, 9 aprilie 2011

Romania care are talent

Citind zilele trecute postul Oanei despre Romania si despre cum vrea ea sa'si ea talpa, m'am gandit sa scriu tot despre Romania, dar intr'o forma mai buna. Trebuie sa spui si partile frumoase. Iar daca batranul Dan apuca sa'mi citeasca blogul, o sa inceapa diverse discute pe'aici.

Domn'e Romania e frumoasa. Sa o luam in primul rand geografic. Este o tara cu un teren accidentat si variat. Avem parte de desert si de delta, avem parte de munti si de mare, avem parte de dealuri si campii, avem parte absolut tot de de toate. Sa o luam in al doilea rand, din pct de vedere al oamenilor. Oamenii sunt ok. Sunt oameni simpli pe care daca ii iei si ii pui de'o parte, ii vine sa'i pupi. Fie prin naivitate fie prin modestie si fie prin calm, oamenii sunt foarte frumosi si foarte buni. Exista si de'ailalti, pe care eu ii pun in evidenta pe'aici, adica prostii si tampitii si cretinii (scuze fata de mamele lor) si cate si mai cate mi'ar veni pe la gura dar nu pot ca sunt un baiat decent. Dar si pe astia sa'i acceptam pentru ca si astia fac parte din noi, asa cum si desertul face parte din tara noastra pe langa multitudinea de rauri. Iar daca o luam din punct de vedere economic, si aici stam bine. Haideti sa fim seriosi. Magazinele sunt pline de oameni, terasele nu mai zic, pana si boschetarii stau la masa lor umila si'si beau berea cea de toate zilele. Peste tot, pe la toate popoarele exista frustrari si nemultumiri, numai ca aia stiu sa urle in strada si sa isi faca treaba asa cum trebuie. E adevarat, sunt si platiti pe masura, dar sa gandim un pic si puterea economica a tarii respectiva. Prin urmare, nici noi nu stam mai bine sau mai rau.

Este adevarat, nu stim decat sa ne plangem si nu stim decat sa plecam capul. Lipsa de initiativa este ceva care caracterizeaza romanul modern. Daca ii spui cuiva "Hai sa facem o revolutie!" iti rade in fatza si zice ca nu esti normal. Bah, intr'un fel asa si e. In '89, cand se impuscau aia pe strada ca tampitii, nu a fost o chestie creata de romani, nu a fost o chestie organizata de romani, ci de altii. Pentru ca romanii nu stiau sa faca o greva si sa faca o revolutie, asa ca niste unii au zis ca ne ajuta. Ma uitam azi ca in Codlea parca, 100 de oameni (ATENTIE! O SUTA!) au vrut sa blocheze DN1 pentru ca nu mai aveau spital in oras. Erau 100 de oameni care erau condusi de unul de vreo 30 de ani, restul fiind toti, dar toti pensionari! Cel putin asta aratau la tv. Cu ei vreti sa facem o revolutie? Sa fim seriosi. Dar Romania nu sta in astia. Nu sta nici in mocanu' ala de canta "Pomu bun si omu prost (sau era copt?)", nu sta nici in nenea ala cu un handicap cu ochii (saracu' nu vede prea bine ce se intampla pe'aici), nu sta nici in prostii aia de vor autonomie pe 3 judete. Romania sta intr'un Cioran, Noica, Tutea, Brandusi, Vlaicu, Coanda, Cantemir si lista poate continua. Si permiteti'mi sa zic ca in aceasta lista nu intra vesnica triada Hagi, Nadia, Nastase. Am vrut si eu sa ajung prin alte tari si poate ca vreau in continuare sa ajung. Am vrut sa fac treaba pe care am invatat'o si am vrut sa fac treaba asta oriunde se poate plati asa cum trebuie platita meseria asta. Ei bine din cauza unor conjuncturi foarte fericite, am ramas la mine in tara si bah, NU'MI PARE RAU! Aici cunosti mentalitatea omului, stii ce sa faci si stii cum sa'l iei pe om. Aici stii la ce sa te astepti, stii cum merg lucrurile. E adevarat, merg prost si merg total aiurea, dar vreau sa fac un apel la voi cei tineri. NOI, oamenii muncii cei tineri (comunism), PUTEM SA SCHIMBAM TOTUL! Daca cineva vin in urma ta si iti aranjeaza hainele frumos pe umeras si ti le impacheaza asa cum trebuie, la un moment dat o sa te simti si o sa faci tu, de la tine pornire! Daca mentalitatea ta face lucruile asa cum trebuie, adica nu'si mai arunca tigarea pe jos, nu mai scuipa pamantul pe care calca, culege cacatii de'i lasa javra pe trotuar, iar lista poate continua, Romania poate creste din interior, chiar daca_cretinii (si aici nu'mi cer scuze fatza de mame) de stau in prefecturi, primarii, Cotroceni, Victoriei si Constitutiei ne pun betze'n roate ca sa nu ne miscam! Draga mea Oana, si tu cel ce'mi citesti blogul, ia aminte! Prin revolutie se vor pune lucrurile in miscare! Lupii albi si tineri se vor ridica mai repede decat ati crede voi si vor ridica aceasta tara si acesti oameni acolo unde trebuie sa fie! Lucrurile deja se misca, iar cei ce sapa groapa altora, or sa cada cu to(n)tii in ea! Pentru ca asa trebuie, asa este legea echilibrului universala, asa este legea compensatiei. Nu o spun eu, o spune istoria si o spun vremurile trecute.

Romania are talent si potential si Romania poate face multe lucruri care or sa revolutioneze lumea. Au fost si altii care au facut'o si vreau sa'i amintesc doar pe trei: Brancusi, Coanda, Eliade. Ii mentionez doar pe ei pentru ca sunt oarecum contemporani cu noi, si daca ne'am fi scremut un pic, i'am fi prins in adevarata lor creatie si marime. Uitati doar trei oameni care au schimbat lucrurile si au facut treaba cu limba lor romana si cu tara lor (fara sprijinul ei, e adevarat) dar care au reusit sa schimbe gandirea omului si sa revolutioneze ceva. Daca noi, tinerii, vrem sa schimbam ceva vom reusi. Daca voi nu ma vreti, eu va vreu! ar trebui sa ne fie un motto, unul mic, dar sa existe in subconstientul nostru. Mai bine facem noi ceva si chiar sa facem ceva, decat sa ne amagim si sa plangem si sa fugim undeva unde credem noi ca e mai bine. Daca esti bun in ceea ce faci, si esti apreciat de cei ce'i ajuti, nu ai nevoie de reclama sa te promovezi (eu stiu cel mai bine). Trebuie pur si simplu sa vrei sa faci ceva cu toata inima si sufletul tau si apoi asa vezi ca Romania, asa plina de coshuri e frumoasa. Pentru ca acneea dispare si ai sa vezi desteptaciunea si inteligenta ce zace in ea! De aceea, Romania, EU TE IUBESC!

3 comentarii:

Sasha Fierce spunea...

Da, bine, şi eu îmi iubesc ţara pentru relief şi istorie, da' cam atât. Sunt unii oameni, puţini ce-i drept, care vor să facă. Da' nu pot. Nu ai cu ce. Eu văd zilnic la facultate specimene, copii de bani gata, piloşi, băga-mi-aş p**a în ei, indivizi care reuşesc pentru că sunt ăupincurişti. Şi am exemplu concret, care mă include şi pe mine. Pentru că nu am vrut să sug p**a cuiva, acuma se poartă oribil cu mine... Înţelegi? Eu una, nu mai suport să văd cum ne târâm. Uite, ia exeplu din Japonia, oamenii găseau euro pe jos, seifuri cu bani, dar îi duceau la poliţie ca să le fie returnaţi proprietarilor. Un director al unui hotel de lux a permis ca 300 de familii să stea pe gratis în hotel. Unde în lume se mai întâmplă aşa ceva? Nu vezi că generaţia tânără pleacă? Şi în fond, de ce ar sta în rahatul din România, când nimeni nu face nimic ca să-i ajute? Tu ai primit ceva, te-a ajutat cineva în afacere? Mă îndoiesc. Da' tu ai avut răbdare să înduri cretinismul de la ghişee şi din alte părţi, pentru că asat îţi doreai, şi ai tot respectul meu. Însă în momentul în care vezi că ţi se trântesc uşile în nas, îţi piere tot cheful să mai stai aici. Şi eu deja m-am plictisit să văd cum se spun minciuni pe faţă, PE FAŢĂ la TV, m-am săturat să văd că sunt considerată proastă şi credulă încât să le înghit minciunile, m-am săturat să nu am cu cine să schimb o vorbă inteligentă, pentru că toţi sunt nişte roboţi. NU mai rezist şi îmi bag picioarele în ţara asta!

leul care tace spunea...

Run forest, run! Mah, sa stii ca am fost ajutat. Cineva mi'a oferit ceea ce am acum. Cat despre vointa, Oana draga, eu vreau sa realizez ceva in tara asta! Si'am sa fac! Mark my words! Si eu o trebuit sa dau din cur, da' crezi ca am facut'o? Am dat cu picioru' si pumnu' pana l'i s'o luat! Si au capatat o oarecare frica de mine, si de arma mea destul de buna: dreptatea/adevarul! Oricum, orice ai face si oriunde ai face, eu te voi sustine!

dishnones spunea...

foaie verde mult latrau...mintea slaba judeca omul prost...unde's multi puterea creste...multe lucruri arata ca poporul a fost unul destept(chiar de erau sclavi, tarani ori nobilime)drept dovada doine,proverbe,cugetari...dar un popor creste dupa modele, asta este singura lipsa a prezentului.eu sunt de parere ca nu prea mai conteaza banii cand ai o minte multumita/satisfacuta,iar la asta se ajunge doar prin cultivarea personalitatii si bunului gust plus intelegerea "liberului arbitru".cred ca are liviu mihaiu detalii in blogurile lui(articole)...eu zic doar aici si acum.