duminică, 18 octombrie 2009

Satan



Din ciclul Pentru Fratele si Sora mea.

Sfantul Irineu - Adversus haereses: "Diavolul care, asa cum ne spune Sfantul apostol Pavel in Epistola catre Efeseni (2:2), era unul dintre ingeri, printul puterii aerului de de-asupra noastra, a devenit apostat si dusman al legii divine atunci cand a devenit gelos pe om..."
Tertulian - De patentia: "Diavolul si-a ingaduit sa fie condus de neliniste atunci cand a vazut ca Dumnezeu a subordonat toate creaturile imaginii Sale, adica Omului"
Daca zilele trecute am scris despre Lilith, astazi voi incerca sa prezint viziunea mea despre cel pe care legea crestina il identifica cu "cel rau" - Satan.
Precum bine stiti, Satan sau Lucifer sau Samael a fost un arhanghel din ariegarda Creatorului, alaturi de alti doi mari generali, Mihail si Gabriel. Samael (ma voi referi la Satan in terminologia cabalista) se spune ca a fost gelos pe puterea Creatorului sau si a complotat in mai multe randuri alaturi de Yahwe (Dumnezeul lui Moise) pentru restaurarea si formarea echilibrului in Cer. Momentul esuarii sale ca arhanghel de elita a fost atunci cand a incercat sa fie asemeni Tatalui sau, el neintelegand faptul ca orice faptura demiurgica seamana prin forta si cunoastere si intelepciune cu El. Doar ca Samael a vrut intotdeauna sa faca mai mult si a fost inecat de setea puterii. Astfel, el a fost izgonit/aruncat din Cer si trimis la subsol. Din pacate pentru mine, am prea putine cunostinte despre Iad. Acolo el a devenit cel mai puternic dusman al Creatorului, el ispitind de'a lungul istoriei atat arhangheli cat si ingeri care sa'i urmeze calea pentru a castiga mai multa forta militara in lupta cu Tatal. Exista si o mica intelegere as putea spune eu intre Tatal si Samael, Tatal Ceresc avand capacitatea de a nimici o data si pentru totdeauna ingerul decazut. Campul de batalie intre cele doua lumi este chiar Pamantul pe care El l'a creat. Avem exemple cu Sodoma si Gomora, "capitala" Iadului pe Pamant, unde nu mai era nici un om cu "lumina vie", cu Iov care a fost cazul unui pariu intre Samael si Dumnezeu, avem Apocalipsa lui Ioan, unde Raul se va manifesta mai crunt decat pe vremea lui Moise si va lua forma unui balaur. Se spune ca alaturi de Lilith a facut si copii, pe care i'a mancat (Zeus din Olimp a facut la fel) sau ii trimitea pe Pamant sa provocea haos si calamitati.
In antichitatea precrestina il avem pe Seth din Egipt: "Seth este cel uscat, reprezinta tot ceea ce poate fi ars, el este seceta. El este elementul irational, non gandul; el este moarte si durere; el este Raul".

Pace Lumina si Iubire va doresc tuturor!

Niciun comentariu: