miercuri, 29 septembrie 2010

"Fata boreasa"

De o saptamana jumate ma impart intre ceea ce'mi place sa numesc o afacere, doua santiere si trei certuri plus un dor de Alice de nu mai pot. La mine acasa se schimba tabla de pe casa si'o schimba niste tigani din Ardeal, de pe langa Cluj. Domn'e, tiganii astia sunt de'aia cortorari, chestii de'astea..., sunt de'aia mustaciosi si cu palariile alea mari. Sunt tigani de treaba, muncitori. S'au apucat luni de treaba si azi o termina, iar acoperisul casei este destul de mare, trebuie sa va spun. Si pentru ca se lucreaza pe acoperis, am hotarat ca toate cablurile care sunt pe casa sa fie date jos si lipite pe pereti. Si aseara am facut treaba cu netul, l'am dat jos de pe casa. Si cum stateam eu in curte linistit si trageam de'o tigara, aud niste cuvinte si niste zgomote ciudate in curte, unde stiam sigur ca sunt singur. Si ma indrept spre sursa de zgomot si vad niste siluete si'l iau pe unu de gat. "Haoleo domn doctor, nu dadea ca sunt eu!" Era unul dintre tiganii care lucreaza pe acoperis. Domn doctor sunt eu, asa'mi zic astia din cauza costumului in alb. Si'acum sa va prezint dialogul dintre mine si el.

Eu: Ce faci tigane la ora asta aici? N'ati plecat?
El: Da shefu, stateam si noi aici da' acum trebuie sa mergem...

Cum adica stateati aici......? eu fatza aia tamba si cu ochii mari.
Da domn doctor, n'am mai mers acasa si stateam toti aici sa dormim.

Unde mah? in continuare fata tamba.
Pe acoperis.

Moment in care eu am ramas in totalitate interzis, fiind cateva secunde inc are am ramas cu gura cascata si ma uitam ca bou la cer si nu intelgeam ce zicea. Eram total pe dinafara.

Cum adica mah, pe acoperis?!?! Dormeati toti chiar pe acoperis???
Dah! Pai domn doctor, n'am mai avut bani cu ce sa merg pana la baraca si'am zis sa dormim aici. Am vorbit cu tatal dumnevostra si o zis ca nu'i nici un bai.

Pe acoperis bah? eu eram in continuare cu privirea in cer.
Dah cum nu domn doctor, am pus pe jos o patura si ma invelesc cu o alta.

Pai si tantarii?
Tzantzarii? D'apai nu vin astia pe la noi domn doctor.

Si unde mergi acum mah tigane?
Haha (ranjeste asa cu toti dintii si e i se lumineaza fatza aia neagra). Pai ma duc ca fata boreasa. Merg pan la spital.

Ce face??
Fata boreasa domn doctor, un puradel mic, manca'i'as ochii ei.


Ideea acestui dialog a constat in fericirea tiganului cand a primit vestea sorocului. Aveti cuvantul meu, nu am vazut pe nimeni atat de entuziasmat ca ii naste nevasta. Pur si simplu ii sticleau ochii si i se albise si inrosise totodata usor fatza. A fost extrem de entuziasmat de ceea ce se intampla si il vedeam cum il retin de la momentul frumos in care puradelul urla pentru prima data. A fost un lucru placut.

Pace Lumina Iubire

2 comentarii:

Denisa spunea...

Tot niste tigani din astia, tot din Ardeal, mi-au facut la tara niste burlane. S-a lasat cu politia, ca au zis initial un pret si ne-am trezit la final ca ne cer de 10 ori mai mult. Asa ca...ai grija!

leul care tace spunea...

Draga Denisa, nu stiu la voi la tara cum se practica, dar eu fara un contract nu misc in front.