sâmbătă, 27 februarie 2010

Dragobete



"Fiul Babei Dochia, celebrul Dragobete, se casatoreste impotriva dorintei ei, iar pentru a-si teroriza nora, Baba Dochia o trimite cu un ghem de lana neagra, in miez de iarna, la rau, sa-l spele pana cand se albeste. Disperata, fata incepe sa planga, iar atunci apare un tanar, Martisor (Zeul sau Iisus deghizat), care-i daruieste o floare rosie magica ce albeste lana neagra. Intoarsa acasa, fata este acuzata de Baba Dochia cum ca Martisor ar fi ibovnicul ei. Apoi, Baba Dochia, convinsa ca a venit primavara (altfel de unde ar fi putut avea Martisor floarea?) se imbraca cu cele 12 cojoace ale ei (care aveau sa simbolizeze Babele calendaristice de la inceput de Martisor) si porneste cu oile la munte. Pe parcursul zilei, Baba se dezbraca de toate cele douasprezece cojoace, dar iarna nu trecuse, iar vremea se face nemiloasa, pedepsind Baba pentru rautatea ei. Incepe sa ninga, iar Baba si oile sale ingheata pe munte, transformandu-se in stane de piatra."

Am inceput acest post printr'o mica legenda legata de sfarsitul iernii, prin Baba Dochia. Incep ce'i 40 de mucenici sa bata de sub Pamant si sa strige Iesi afara Caldura, intra tu Frigule! Vine primavara iar noi o sarbatorim foarte mediatic si foarte cretin de'altfel cu ziua Sf. Valentin (bleah!), un sfant importat de la americani (vorba cantecului Hotel Cismigiu, stim noi care vers) in mod special si am uitat de Dragobetele nostru mult mai plin de spiritualitate si mult mai frumos. Dom'ne, mie imi place rosu, este una din culorile care ma reprezinta, dar ce'i prea mult strica. Incep sa devin precum un taur turbat! Prea mult rosu. Comerciantii, media, au stricat tot farmecul sarbatorilor de primavara. Ceea ce cu adevarat trist. Si noi nu facem nimic cu asta.

De Dragobete, fetele isi vad ursitul. De dragobete ele se spala cu zapada topita, sau trebuie sa poarte povesti de iubire sau flirt mai nou cu baietii, pentru ca asa cum spune traditia olteneasca si munteneasca (de pe'aici se trage Dragobete asta) toate animalele incep a se imperechea o data cu Aflarea capului Sf Ioan Botezatorul, sau fetele plecau prin padure sa caute flori de primavara urmarite de catre batranele satului (referire la legenda de la inceput). Dragobete, acest Sburator care nu facea altceva decat necazuri dupa unii - Constantin Radulescu spune „Dragobete e flăcău iubieţ şi umblă prin păduri după fetele şi femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde şi le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureţi ...” - dupa altii fiind cel care leaga tinerii indragostiti pentru un an (pana la sf iernii viitoare cand se reia sarbatoarea) printr'un sarut. Nu pot decat sa va doresc sa va iubiti!

Pace Lumina Iubire!

3 comentarii:

Oana (din bucate) spunea...

Nu stiu sigur daca exista vreo legatura directa intre sarbatorirea Valentinului si sarbatorirea veniririi primaverii (gandeste-te numai la faptul ca americanii nu au traditii de martie). Cert e ca si una, si alta sunt imbracate in forme vandabile. Valentinul cu inimioare roz si rosii si ursuleti de plus (cu care nu am nimic, doar ca ma agaseaza vizual)...iar Martisorul prin uitarea totala a semnificatiei lui si blocarea trotuarelor cu tone de tarabe pline de produse marca "kitsch." Dar macar au aparut tantiile cu ghiocei si zambile (la supra-pret) si putem spune ca a venit primavara :)

leul care tace spunea...

Direct nu, dar prevesteste ceea ce urmeaza. Valentinu e Erosul sau Cupidonul, si se stie din batrani faptul ca primavara e numa buna de perpetuare. Asa ca intr'un fel merge.

Alina spunea...

azi am cautat cel mai kitsch martisor. a fost gasit. ba' l-am si purtat, 1 ora, ca asta fusese conventia. dar pe urma...cand l-am primit pe cel "adevarat"...n-a mai contat cum aratau tarabele de unde a fost cumparat. 1 martie bate "valentinul", e clar !